divendres, 27 de gener del 2017

JA TENIM DESFIBRIL·LADOR!

Doncs sí: des de fa més d'un any, la població d'Alfarràs compta amb un desfibril·lador de lloguer gràcies a la gestió de l'equip de govern.
Tots coneixem casos de persones, aparentment sanes, que han patit una mort sobtada. Aquesta es presenta de forma inesperada per l'evolució, també inesperada, d'una malaltia o per causes desconegudes. La mort sobtada cardíaca és molt evident i cridanera, ja que el pacient pateix una pèrdua de coneixement i cau fulminat a terra.

Quan l'estimulació elèctrica normal del cor falla, l'activitat mecànica s'altera i el cervell deixa de rebre oxigen. El desfibril·lador és un aparell que emet un impuls de corrent continuat al cor per tal de possibilitar que torni a bategar a un ritme normal i pugui bombar la sang. Intervenir ràpidament amb un desfibril·lador és l’única manera de salvar algú que pateix una mort sobtada cardíaca.

Els desfibril·ladors automàtics (DEA) analitzen el ritme cardíac de la víctima i, tots sols, determinen si és convenient donar-li una descàrrega elèctrica per poder recuperar el ritme normal del cor i permetre que torni a bombar la sang. Mai fan la descàrrega si no és necessària; és a dir, no hi ha possibilitat d’error.  
Qualsevol persona pot utilitzar-los. Només s’ha d’obrir la tapa de l’aparell i anar seguint les instruccions que ens dóna la locució. L’única acció que cal fer és enganxar els pegats, els elèctrodes, tal i com ens indica la màquina. El desfibril·lador monitoritza la víctima i decideix si és convenient administrar la descàrrega. Si és així, ho fa sense que haguem de realitzar cap acció, ni tan sols prémer un botó.
Aquesta eina pot salvar moltes vides, i és per aquesta raó que l'equip de govern de l'Ajuntament d'Alfarràs en té un de llogat des de fa un any. Quant al lloc on col·locar-lo, potser hauria sigut una bona pensada consultar la web de la Generalitat http://aquas.gencat.cat/web/.content/minisite/aquas/publicacions/2016/documents/desfibriladors_acces_public_2ed_aquas2016ca.pdf, on s'explica que en segons quines ubicacions, un DEA perd tot el potencial, atès que si es col·loca, per exemple, en espais amb horaris limitats (bancs, oficines, consultoris mèdics privats, etc.), hi ha moltes hores en què no s'hi pot tenir accés, i els atacs de cor no respecten l'horari laboral de ningú. En llocs on no sigui accessible durant els vespres, les nits i els caps de setmana, per tant, el desfibril·lador no és de cap utilitat. És a dir, és important no només el lloc on s'instal·la, sinó també que el públic hi pugui accedir les 24 hores del dia. La Generalitat afegeix que "la ubicació dels DEA s'ha de prioritzar d'acord amb el seu impacte en la salut pública, les característiques de la comunitat, el fet de formar part d'un programa definit d'accés del públic a la desfibril·lació amb la seva organització, entrenament i manteniment, formant part de la cadena de supervivència i plenament integrat amb els SEM locals. La distribució territorial dels DEA en diferents edificis o espais públics sense cap criteri d'ubicació suposa una relació cost-efectivitat totalment desfavorable".
En tant que es tracta d'un aparell d'ús mèdic, el més raonable hauria estat demanar l'opinió dels professionals de la salut de la població per tal que determinessin en quins llocs es podria col·locar el DEA per què pogués prestar un servei efectiu a la població. Però es veu que l'equip de govern de l'Ajuntament d'Alfarràs sap més que els professionals de la salut, atés que sense demanar-los la seva opinió va decidir instal·lar el desfibril·lador… al cotxe particular de l'agutzil del poble!  Si senyor, ni més ni menys. I si vostè pateix un atac de cor fulminant, doncs truqui al senyor agutzil i, al mateix temps, resi per què es trobin a Alfarràs i no en un altre indret, ell i el desfibril·lador.

De debò ens mereixem un equip de govern que tracti amb aquesta lleugeresa temes tan seriosos? I, ja parlant en termes monetaris, que gasti diners en el lloguer anual d'un desfibril·lador que, pel lloc on està instal·lat, no és útil a ningú?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada