dilluns, 10 de juliol del 2017

Les juntes de govern i els plens municipals


 El dia 20 de febrer del 2017 la junta de govern de l'Ajuntament d'Alfarràs va aprovar un conveni entre el mateix Ajuntament i el Consell Comarcal del Segrià per la prestació del servei de recollida de residus porta a porta, presentat per la Presidència del Consell Comarcal del Segrià, sense presentar-lo prèviament al ple municipal per tal de ser debatut entre totes les forces polítiques del municipi.

El dia 26 de juny del 2017 la junta de govern de l'Ajuntament d'Alfarràs va aprovar l'annex econòmic al Conveni i l'estudi d'implantació de la recollida de residus porta a porta a 22 municipis del Segrià. Altra vegada, sense presentar-lo prèviament al ple municipal per tal de ser debatut entre totes les forces polítiques del municipi.

La vigència del Conveni en qüestió serà de vuit anys i afectarà greument a les butxaques de tots els habitants de la nostra població, atès que la taxa que haurem de pagar per la recollida de residus augmentarà com a mínim en un 68% (que serà molt més, com veurem en un proper fil).


Ens sembla poc democràtic, per dir-ho suaument, que un afer de tanta importància per a l'economia familiar dels contribuents es tracti amb aquest secretisme, quan el més aconsellable hauria estat:
1) informar la població, amb tots els ets i uts, de tots els aspectes d'aquest Conveni que proposava l'equip de govern, i
2) portar el Conveni al pertinent ple municipal per tal que tothom, regidors i públic assistent, hi pogués dir la seva i defensar els seus drets.

Com a exemple, direm que a la majoria dels ajuntaments del Segrià es va informar tots els veïns abans de l'aprovació del Conveni de recollida de residus, i 12 dels municipis varen realitzar una consulta en la qual tots els veïns de la població varen poder manifestar el seu criteri. Quina diferència amb el comportament de l'ajuntament d'Alfarràs! A la nostra població no es va fer res d'això, sinó que l'equip de govern va procedir sense tenir en compte l'opinió de la població que governa. I això, es miri com es miri, és molt lleig.

En el ple del dia 3 de juliol, l'equip de govern va presentar el Conveni als regidors com a cosa ja decidida, i en va demanar l'aprovació. El resultat va ser un desori, amb els mals modos als quals ja ens tenen acostumats i amb el canvi de vot d'algun regidor, que pel que es veu no deu tenir gaire clares les seves opinions i conviccions.

Resultat final: l'Excel·lentíssim senyor Alcalde d'Alfarràs, molt alterat, va retirar l'aprovació del Conveni de l'ordre del dia, deixant-lo així pendent per a un futur ple en el qual, suposem, ja haurà comprès la importància d'informar degudament la població abans de disposar alegrement dels seus diners, i potser també haurà comprès la necessitat de parlar amb els regidors de l'oposició i de tractar d'arribar a acords en afers com el que ens ocupa.

Cal que recordem que l'Article 7 de la Llei municipal i de règim local de Catalunya (http://portaljuridic.gencat.cat/ca/pjur_ocults/pjur_resultats_fitxa/?action=fitxa&documentId=320821) estableix que "Les entitats locals serveixen amb objectivitat els interessos públics que els són encomanats i actuen d'acord amb els principis d'eficàcia, descentralització, desconcentració, coordinació i participació, amb ple sotmetiment a la llei i al dret". Doncs bé: en aquest afer l'equip de govern tampoc no ha servit amb objectivitat els interessos públics que li estan encomanats, ni ha actuat d'acord amb els principis d'eficàcia i participació.

Els detalls i la incidència real d'aquest conveni sobre l'economia de tots els alfarrassencs els tractarem en un proper fil, atesa la complexitat de la matèria i la quantitat de dades que cal tenir en compte.

Però el que no podem deixar per a un altre fil són algunes preguntes: per què l'equip de govern ha procedit d'esquenes a la població pel que fa a l'adhesió a aquest Conveni de recollida de residus porta a porta? Per què ha considerat que la població no tenia dret a ser informada de tot allò relatiu al cost i les prestacions del servei de recollida de residus? Per què ha disposat amb aquesta alegria dels diners dels ciutadans?


Moltes preguntes que a hores d'ara no tenen resposta, la qual cosa ens permet fer tota mena de conjectures. La primera, que l'equip de govern sigui totalment inepte i incapaç de comportar-se amb un mínim de transparència. La segona seria que el senyor alcalde ja s'estigués buscant un aixopluc (per exemple, al Consell Comarcal del Segrià) per al dia, no gaire llunyà, que per voluntat dels veïns que componem el municipi ja no hi ocupi cap càrrec públic. Però aquesta segona conjectura no sembla massa viable, atès que el senyor alcalde ja té un lloc de treball al CEEI de la Diputació de Lleida, lloc al qual va accedir sense cap mena de concurs ni oposició sinó que ho va fer gràcies a un "dit" amigable. Lloc de treball, per cert, en el qual recentment ha obtingut un sucós augment de sou (molt superior al que s'ha concedit a cap empleat públic), probablement com a agraïment pels serveis prestats. Així doncs, ens haurem de quedar amb la primera conjectura…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada