dimecres, 12 de juliol del 2017

TAXA D'ESCOMBRARIES: PREPAREM LA CARTERA!

Segons que va informar l'excel·lentíssim senyor alcalde d'Alfarràs en el ple del dia 3 de juliol, la Unió Europea pressiona per tal que la taxa de reciclatge de Catalunya augmenti per situar-se al nivell dels altres territoris que componen l'UE. L'objectiu europeu previst per a l’any 2020 és reciclar de manera selectiva el 50% dels residus, i actualment el percentatge de deixalles que es recicla al Segrià és del 21%. Segons dades de la Generalitat (http://estadistiques.arc.cat/ARC/#), l'any 2015 a Alfarràs es va reciclar únicament un 18,99% de les deixalles. Com a dada informativa, cal saber que el percentatge mitjà de reciclatge a nivell de tota Catalunya és del 40%.

Per tal d'augmentar el percentatge de reciclatge de residus a la nostra població, calia optar o bé per la recollida porta a porta o bé per la recollida en illes de contenidors de reciclatge. L'ajuntament va decidir, sense consultar prèviament els veïns de la població, que a Alfarràs la recollida es faria mitjançant el sistema de recollida porta a porta.

En el ple celebrat el dia 3 de juliol, l'equip de govern va presentar el Conveni que té intenció de signar amb el Consell Comarcal del Segrià i va demanar que fos aprovat pel ple. El resultat el coneixem tots: un xivarri de pati d'escola, un regidor que primer anuncia que hi votarà en contra i, cinc minuts desprès, anuncia que hi votarà a favor (d'això se'n deu dir "coherència", no?), i finalment un alcalde molt alterat que decideix retirar la proposta de l'ordre del dia i deixar-la per al següent ple. La qual cosa demostra que, estant en minoria, no es van molestar a negociar res amb la resta de regidors. Potser creien que tothom quedaria meravellat per la magnífica gestió de l'equip de govern i aprovaria el Conveni sense dir ni mu. Doncs no.


En presentar el conveni, la regidora senyora Ortega va comunicar al ple una part del contingut de l'esmentat Conveni. Però no va explicar, o no va explicar amb prou claredat, quant ens costaria el tal Conveni als veïns que, naturalment, l'haurem de pagar.

Efectivament, la regidora senyora Ortega va dir que la taxa per recollida de residus passaria a costar-nos uns 140 o 145 euros anuals per habitatge, però explicitant que "aquest import encara no és definitiu, és una estimació". O sigui: si és una estimació, vol dir que l'import final serà una mica més alt o una mica més baix que el que ella va anunciar.

Cal dir, d'entrada, que aquests suposats 140 o 145 euros anuals per habitatge suposen un augment del 68% sobre la taxa que estem pagant actualment, que és de 86 euros anuals per habitatge. Sens dubte un "petit" augment, en opinió de l'equip de govern…

A tots els 22 ajuntaments del Segrià que componen l'esmentat Conveni es va informar els veïns abans de l'aprovació del Conveni de recollida de residus, i 12 dels municipis varen realitzar una consulta en la qual tots els veïns de la població varen poder manifestar el seu criteri abans de prendre la decisió definitiva. A Alfarràs ni es va informar els veïns ni se'ls va consultar en cap moment. Es veu que l'única funció dels ciutadans d'aquesta vila és pagar i callar.

El cost total anual net previst per la població d'Alfarràs és de 196.328,95 €. Segons el mateix projecte de Conveni el nombre total d'habitatges de la nostra població és de 1.205, i per tant 196.328,95 € dividit entre 1.205 habitatges: 162,93 €/any per habitatge. Com? Però… no havia dit la regidora senyora Ortega que el cost seria d'uns 140 o 145 euros per habitatge?...  Això ja no és un augment del 68% sobre el que paguem actualment, és un augment del 89%!!

Així doncs, la taxa que pagarem per la recollida selectiva de residus serà de 162,93 € anuals? Sí, però… només quan a la població d'Alfarràs la recollida selectiva arribi al 65%. Sí, el 65%, i actualment el percentatge de reciclatge del nostre poble és del 18,99%...

I què passarà des d'ara fins que assolim un percentatge de reciclatge del 65% i, per tant, la taxa que haguem de pagar per la recollida de residus sigui de 162,93 € anuals? Doncs que haurem de pagar molt més: com més lluny estem de l'esmentat 65%, més s'encarirà el rebut de la recollida d'escombraries porta a porta.

Per exemple, a la població de Sentmenat el desembre de l'any 2004 varen implantar la recollida selectiva porta a porta, i l'any 2015 van reciclar un 70% de totes les deixalles de la vila. Però… no va ser fins set anys després de la implantació que varen assolir el 65% de reciclatge. Suposant que l'evolució fos la mateixa a Alfarràs, durant set anys hauríem de pagar una taxa molt més alta per la recollida de residus, fins que aconseguissim arribar a reciclar el 65% de totes del deixalles i poguessim pagar "només" 162,93 € anuals.

Tant de bo l'equip de govern de l'ajuntament d'Alfarràs informés correctament els seus convilatans i mirés de gestionar els seus diners amb una mica més de prudència. La butxaca dels alfarrassencs no és un pou sense fons d'on se'n puguin treure les quantitats que l'equip de govern decideixi en cada moment, sense informar-nos-en prèviament. La butxaca dels alfarrassencs està molt castigada, com a moltes altres poblacions de Catalunya, i els ciutadans mereixem que l'equip de govern de l'ajuntament ho tingui present en tot moment i faci el necessari per tal de no gastar més diners que els absolutament imprescindibles.

Una dada final: el cost anual de recollida de residus en illes de contenidors és de 151.046,86 € per l'any 2017; és a dir, 125,35 € per habitatge. Potser amb el sistema de contenidors en illes trigaríem una mica més a assolir un percentatge acceptable de reciclatge, però potser les economies dels ciutadans ho agraïrien…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada