dijous, 8 de setembre del 2016

Ai, les escombraries...

Tots sabem que cal reciclar tant com sigui possible les deixalles, no només per tal d'estalviar recursos naturals i no embrutar el planeta sinó, també, per tal de guanyar uns calerons. No oblidem que si dipositem cada deixalla al contenidor que li pertoca, per cada mil kilos de paper o cartró l'ajuntament ingressa un cànon de 68 euros; per cada mil kilos de vidre, 19,70 euros; i per cada mil kilos d'envasos, 299 euros.
És evident, doncs, que a tots ens interessa reciclar. La possible discussió, però, es pot presentar a l'hora de triar el sistema de recollida de les deixalles. I és que en el resultat hi influeixen, i molt, els hàbits de consum i el comportament social de les persones.
Els sistemes de recollida més utilitzats són els contenidors en superfície (contenidor verd per al vidre, groc per a envasos, blau per a paper i cartró, i marró per a restes orgàniques) i la recollida selectiva porta a porta.
La recollida porta a porta permet identificar qui genera quins residus i, per tant, possibilita la implantació de sistemes de fiscalització més justos, com són els de pagament per generació (per exemple, pagament per bossa o pagament per galleda). En alguns municipis s'incentiva els ciutadans i els comerços que realitzen la recollida selectiva amb bonificacions a la taxa d'escombraries.
Segons diferents estudis realitzats, la recollida selectiva en contenidors dona una flexibilitat horària a la ciutadania en el lliurament dels residus, i té un cost de recollida més baix que altres sistemes. Per altra banda, cal tenir present que el cost total de la recollida és més baix com més alt és el percentatge d'escombraries seleccionades segons el seu tipus.
«L'estudi es fonamenta en dades reals de 81 municipis catalans de fins a 20.000 habitants, dels quals 41 amb recollida porta a porta i 40 amb recollida en àrees de vorera (contenidors). Els resultats mostren que aquest indicador no presenta diferències significatives entre ambdós models. Tampoc no s'observa cap influència de la mida del municipi sobre el cost global de gestió».
«La recollida porta a porta té de mitjana uns costos de recollida lleugerament més alts que el model de contenidors, diferència que queda compensada per la reducció del percentatge de deixalles sense classificar. El cost de recollida en contenidors representa un 69% del cost total, i un 77% en la recollida porta a porta».
Afirma també el mateix estudi: «La implantació de la recollida porta a porta comporta en general una reducció de la quantitat total de residus recollits». Hi ha dues possibilitats: o bé la gent de sobte menja menys i compra menys articles en general, o llença els residus a qualsevol lloc (camins, rieres, etc.) o els porta a municipis veïns que tenen contenidors, allò anomenat «turisme de residus»…
A tall d'exemple, i segons dades de la pàgina web del Consell Comarcal de La Segarra, la freqüència de recollida d'escombraries porta a porta establerta a aquella comarca és la següent:
Dilluns: envasos
Dimarts: rebuig
Dimecres: fracció orgànica
Dijous: envasos / paper i cartró
Divendres: fracció orgànica
Dissabte: no hi ha recollida
Diumenge: fracció orgànica
La qual cosa vol dir que cal tenir a casa les restes orgàniques des del diumenge al vespre fins al dimecres al vespre, cosa que a l'hivern pot no suposar un problema important, però a l'estiu sí que pot causar molèsties a moltes llars.
L'horari que tenen establert a La Segarra per treure les deixalles és de les 8 a les 10 del vespre, i els dies 24 i 31 de desembre no hi ha recollida. Dit en altres paraules: si vostè es recorda a un quart d'onze de la nit de treure les deixalles orgàniques al carrer, les haurà de guardar a casa dos dies més com a mínim; tret que se n'oblidi un diumenge al vespre, perquè llavors seran tres dies més...
A la mancomunitat de l'Urgellet, amb el sistema de contenidors, la taxa per família un cop descomptats els ingressos per cànon de recollida selectiva és de 66,51 euros anuals, que és l'import que es cobra a les famílies (recordem que els ajuntaments han de traslladar els costos als ciutadans; no tenen dret a augmentar-los). A Alfarràs cada llar paga 86 € anuals per aquest servei.
Segons dades de l'any 2011, al Segrià cada habitant produeix 1,05 kilos de residus cada dia.
L'ajuntament d'Alfarràs ha decidit recentment implantar properament a la població el sistema de recollida d'escombraries porta a porta. S'ignoren encara detalls importants, com ara la freqüència de recollida i si caldrà treure les escombraries en cubells especials (que haurà de proporcionar l'ajuntament) i en bosses especials compostables (que els ciutadans haurem de comprar), com es fa en alguns ajuntaments que tenen implantat aquest sistema de recollida d'escombraries.
Cal tenir present que la implantación d'una recollida selectiva porta a porta implica importants campanyes d'informació i conscienciació de la població, així com un canvi important d'hàbits d'aquesta darrera.
I si vostè té fills petits, doncs a guardar els bolquers des de dimarts al vespre fins al següent dimarts al vespre…
I ara LA pregunta: creu vostè que la població d'Alfarràs (TOTA la població d'Alfarràs) està preparada per a una recollida d'escombraries porta a porta?...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada