dimecres, 21 de setembre del 2016

El negoci d'en Robert i les cabres?

Entre el 26 de juliol de 1896 i el 4 de març de 1897 es va construir a Andaní la fàbrica de Filatures Casals per ordre de Joan Desvalls i de Llupià, marquès d'Alfarràs. L'edifici es va construir sobre unes instal·lacions anteriors, que venien des de l'edat mitjana, dedicades a la transformació dels productes del país. La construcció no va deixar de banda el detallisme i el bon gust propis dels edificis modernistes, però malauradament no s'ha conservat el nom de l'arquitecte autor de l'obra.
Després d'una vida plena d'alts i baixos, el més notable dels quals fou l'incendi que va patir l'any 1944 –les conseqüències del qual es poden apreciar en fotografies que han arribat fins als nostres dies–, la fàbrica Filatures Casals d’Andaní va tancar definitivament les portes l'any 2005.

Però el municipi d'Alfarràs és ric i no li vé d'un milió d'euros amunt o un milió d'euros avall. Al ple extraordinari de l'ajuntament d'Alfarràs celebrat el 26 de març de 2015 es va presentar el projecte d'escriptura de compra de la fàbrica Filatures Casals –en aquells moments propietat de l'Institut Català de Finances– per part de l'ajuntament d'Alfarràs, en la qual escriptura s'hi llegia textualment «… La part compradora manifesta conèixer i acceptar la situació física, jurídica, registral i urbanística de l'entitat que adquireix, així com el seu estat constructiu actual, per haver-la examinar i essent d'acord als seus interessos». La compra-venda es va dur a terme per un import total de 680.000 euros, i la raó de la compra fou, segons que va declarar l'equip de govern municipal al ple extraordinari celebrat el dia 26 de març de 2015, «per a destinar-lo a ús industrial i cultural».

Tres mesos després, el dia 6 de juliol de 2015, l'ajuntament d'Alfarràs publicava al Butlletí Oficial de la Província l'anunci de l'aprovació definitiva de l'enderroc de fusteria, xalet, caseta de control d'accés est i vivenda de la fàbrica Filatures Casals, segons informe elaborat per l'arquitecte municipal el dia 24 d'abril de 2015, amb un pressupost d'execució per contracte de 10.087,73 euros (IVA inclòs). Sí, menys d'un mes després de presentar el projecte d'escriptura de compra de la fàbrica Filatures Casals, que l'ajuntament declarava ser «d'acord als seus interessos», s'aprovava l'enderrocament d'una part de la propietat acabada de comprar. Caram, amb els «interessos» de l'equip de govern!

Però és que el dia 21 de juny de 2016 l'equip de govern de l'ajuntament d'Alfarràs presentava al ple ordinari el projecte per a l'enderrocament aprovat el 7 de juliol de 2015, per un import total de 168.666,24 euros.

És a dir: el cost total a dia d'avui d'aquesta compra «d'acord als interessos de l'equip de govern de l'ajuntament d'Alfarràs» és de 680.000 + 10.087,73 + 168.666,24 = 858.753,97 euros, sense que l'equip de govern hagi fet fins ara cap ús, ni industrial ni cultural, d'aquest equipament. Com tampoc no dóna cap explicació del manteniment que es fa actualment d'aquesta propietat municipal, que ja es troba en molt mal estat i que, degut a la manca de manteniment, és probable que s'hagi d'enderrocar totalment d'aquí a no gaire temps. Però què son 858.753,97 euros per a un municipi ric com Alfarràs? Evidentment, la ciutadania no necessita més serveis que els que ja té ni necessita que millorin, per la qual cosa es pot dedicar aquesta quantitat de diners a comprar un patrimoni arquitectònic per a enderrocar-lo seguidament.

Sense oblidar que als 858.753,97 euros que ja portem pagats tots els contribuents d'Alfarràs cal afegir-hi els 20.000 euros anuals aproximats que el propietari de l'edifici (l'ajuntament d'Alfarràs) ha d'abonar al Canal de Pinyana. D'aquí a set anys el cost total d'aquesta magnífica compra ja superarà el milió d'euros…

Però allò més indignant és que aquesta edificació modernista forma part del «Catàleg de Patrimoni del municipi d’Alfarràs» publicat el juliol del 2012, el subtítol del qual és «Memòria del catàleg de béns a protegir del municipi d'Alfarràs» i on s'hi llegeix (pàgina 3), sota l'epígraf «Nivell 2 Béns Culturals d'Interès Local (BCIL) i assimilables»: «P5 - Fàbrica de Filatures Casals» i, a la pàgina 11, s'afirma que es tracta d'un «edifici emblemàtic i representatiu a la població, que per la seva antiguitat i interès històric-artístic, fa aconsellable la seva recuperació així com la reconversió del seu entorn». Doncs d'aquest bé patrimonial no sembla que se'n tingui gaire cura, atès l'estat que presenta actualment i en vista del nul manteniment que se li dedica.


La cirereta del pastís és un altre paràgraf de l'escriptura de compra-venda: «Especialment, la part compradora manifesta conèixer i acceptar que la finca que adquireix requereix d'obres, que seran per compte de la mateixa». És a dir, que superarem i de molt el milió d'euros –i és probable que freguem els dos milions–, dineral gastat per un poble de 3.000 habitants en unes edificacions que no tenen cap ús previst (més enllà del genèric 'ús industrial i cultural') i que la població d'Alfarràs no necessitava. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada