dilluns, 9 d’abril del 2018

Dia Internacional del Poble Gitano, a Alfarràs

Avui, dia 8 d'abril, és el Dia Internacional del Poble Gitano, diada que celebren anualment tant les més altes institucions polítiques com també la població gitana de tot el món.

Per exemple, la segona autoritat catalana, el President del Parlament de Catalunya Roger Torrent, ha fet avui a Twitter la següent piulada: "Feliç Dia Internacional del Poble Gitano! Catalunya és un país que creix i es fa fort gràcies a la diversitat. Salut i llibertat! Gelem gelem!".

És un goig no només per als gitanos, sinó també per a tota la població de Catalunya, que els gitanos commemorin aquesta diada i s'enorgulleixin dels seus orígens. Perquè conèixer els propis orígens i estar-ne orgullós és una característica dels pobles que coneixen (i reconeixen) la seva pròpia identitat, respecten la seva història i se senten segurs i orgullosos d'allò que són. Malauradament durant massa anys els gitanos s'han auto-censurat com a poble, a causa sobretot de la persecució que han patit pel sol fet de ser gitanos. Actualment, per sort, van deixant de banda aquells antics temors i es van presentant com el que són, un poble digne i valent i tan mereixedor de respecte com qualsevol altre

Doncs bé, per tal de celebrar aquest Dia Internacional del Poble Gitano, a Alfarràs es va fer dissabte 7 d'abril un acte, organitzat per l'Associació Acció Social Alfarràs, que va consistir en una passada pels carrers, un acte institucional a la Sala d'Actes de l'Ajuntament, un acte al Pont Vell per dur a terme la "cerimònia del riu" (un símbol de llibertat i de l'èxode viscut pel poble gitano des de fa més de mil anys: les dones llencen pètals de flors al riu i els homes hi posen espelmes en memòria de les víctimes que van patir les conseqüències de l’odi i els atacs xenòfobs i racistes i en record dels seus avantpassats, especialment del mig milió de gitanos assassinats durant l’holocaust nazi), i finalment una recepció al Pavelló Poliesportiu en el qual es va servir un refrigeri.

A aquests actes hi van assistir, convidats per l'associació Acció Social Alfarràs, diferents personalitats: atès que a la presidenta del Consell Comarcal del Segrià, la senyora Maria José Invernón, no li va ser possible d'assistir-hi, va delegar la seva presència en la senyora Carme Bresmes, treballadora social; hi van assistir també la senadora per Catalunya en Comú Podem Sara Vila, el president de l'Associació Cultural Gitana de Lleida i regidor de la Paeria pel PDeCAT, Nando; el senyor Antonio Chavós, representant de l'associació Futur, i el senyor Paco Salazar, president de l'associació Futur, de Lleida.

Un pensaria que un acte d'aquestes característiques i amb l'assistència d'aquestes persones comptaria amb la presència de les primeres autoritats municipals; almenys, així és com ho fan en els molts Ajuntaments de Catalunya en què es celebren aquests actes. Però Alfarràs, una vegada més, és diferent: ni l'Il·lustríssim senyor alcalde Kleber Esteve, ni CAP dels components del seu equip de govern, es van dignar assistir-hi i donar la benvinguda a les personalitats convidades. Vostès diran "home, potser és que ningú no els ho va dir...". Doncs no: els ho va comunicar personalment el president de l'associació Acció Social Alfarràs, i no només una vegada sinó en diferents ocasions.

Afortunadament, aquestes persones van poder rebre la benvinguda, i la consideració que mereixen, per part de tres regidors de l'Ajuntament d'Alfarràs: la regidora no adscrita senyora Emmanuelle Samper, la regidora del PDeCAT senyora Maria Carme Parra, i el regidor d'Esquerra Republicana de Catalunya senyor Josep Maria Màsich.

És a dir: una de les entitats de la vila celebra un acte d'una importància evident, i la corporació municipal en ple li gira l'esquena. Faran el mateix quan alguna altra entitat del poble faci una celebració? Posem per cas, la Llar de Jubilats, o l'Associació de Mestresses de Casa...

Recordem unes dades de l'IDESCAT (Institut d'Estadística de Catalunya) corresponents a l'any 2017: l'any passat, la població total d'Alfarràs era de 2.879 persones, de les quals 529 d'ètnia gitana. Dit d'una altra manera: un 18,4% de la població de la nostra vila està format per persones gitanes.

I aquest 18,4% de la població (pràcticament una cinquena part de tota la població de la vila) és ignorat per l'equip socialista de govern... que es presta gustós a presidir qualsevol acte minoritari, sempre i quan cregui que qui l'organitza és votant seu.

Segurament, deu ser per allò que pregonen tant sovint: "governar per a tothom, no només per a una part de la població". No troben?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada