diumenge, 14 d’abril del 2019

AJUTS? PER QUÈ?

(Article de febrer 2019)

La societat moderna es compon de diferents comunitats o col·lectius humans formats per persones de comportaments diferenciats: hi ha el grup humà de comportament socialment acceptable, que compleix els seus deures cívics i socials i que dedica els seus esforços a tirar endavant la seva família, el seu municipi i el seu país; i hi ha altres comunitats o col·lectius formats per persones el comportament de les quals, per diverses raons, difereix del comportament dominant en la societat. Aquestes persones solen ser considerades "persones vulnerables" i la societat vetlla per les seves necessitats i els proporciona (en major o menor mesura depenent de la zona geopolítica on es troben) els anomenats "ajuts": uns diners provinents dels impostos que paguen els ciutadans i sense els quals aquells grups vulnerables no tindrien possibilitat de tirar endavant.

A ningú se li escapa que quan es rep alguna cosa, cal haver fet el necessari per a merèixer-la. En el cas dels ajuts, aquests haurien d'anar acompanyats de la intenció i l'esforç de la part ajudada per integrar-se en la societat en la qual viu, i gràcies als esmentats ajuts arribar a un comportament homologable al de la resta de la societat.

El problema, però, es presenta quan les persones "ajudades" no mostren cap intenció, ni evidencien cap esforç, per integrar-se en la societat que les ajuda. El seu raonament és meridianament clar: "Si amb els ajuts que em donen puc viure mitjanament bé, per què hauria de fer cap esforç per integrar-me en aquesta societat que m'ajuda?".


En altres paraules: quin estímul pot tenir una persona "ajudada" per modificar la seva conducta social, si faci el que faci els "ajuts" els tindrà igualment?

En sociopolítica, hi ha dues possibles raons perquè es doni aquesta situació: 1) el "bonisme", que equival a considerar que la societat té l'obligació d'ajudar els col·lectius considerats vulnerables sigui quina sigui la conducta d'aquests; i 2) l'interès electoral, que compta obtenir els vots de les persones "ajudades" i es cuida molt de deixar-los ben palès quin és el partit que les "ajuda".

El ciutadà pertanyent a un col·lectiu vulnerable que s'esforça en treballar honradament, que porta les criatures a l'escola i es preocupa perquè aprenguin i es formin, que paga els impostos que li pertoquen, mereix tota l'ajuda que la societat li pugui donar per tal que aconsegueixi sortir de la seva vulnerabilitat. Però per quins set sous cal "ajudar" persones que es neguen a treballar, que no paguen impostos a la societat que les manté, que menystenen l'educació dels seus fills?

Fóra necessari plantejar-nos seriosament què volem aconseguir exactament quan "ajudem" persones de col·lectius vulnerables: volem ajudar-les per tal que s'integrin en la societat i esdevinguin ciudatans amb els mateixos drets, però també amb les mateixes obligacions, que la resta de la societat? O el que perseguim és mantenir uns ghettos voluntàriament creats per col·lectius que rebutgen integrar-se en la societat i consideren que no tenen cap obligació de fer-ho, sinó que és la societat la que té obligacions envers ells?

Caldria que com a societat reflexionéssim seriosament sobre aquest punt, i d'una vegada per totes decidíssim si volem que els "ajuts" que paguem amb els nostres impostos serveixin per a modificar conductes indesitjables o si, al contrari, volem perpetuar conductes antisocials que financem amb "ajuts" immerescuts.

El futur d'una societat en la qual una part no aporta res, sinó que només rep, és complicat. A les persones se'ns dona sanitat, educació, etc. per tal que quan arribem a adults, retornem el que se'ns ha donat contribuint a mantenir la societat amb els nostres impostos. Però quina aportació fa qui rep sanitat, educació i ajudes diverses i rebutja assumir les seves obligacions ciutadanes, perpetuant una situació de dependència finançada per la societat en el seu conjunt?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada