diumenge, 14 d’abril del 2019

UN PLE "EXTRAORDINARI" I "URGENT"

(Article de febrer 2019)

Doncs sí: tres dies després del ple ordinari celebrat dilluns 14 de gener, i mentre la població estava aclaparada i de dol per la tràgica desaparició d'una jove convilatana en un fatídic accident de trànsit, l'Il·lustríssim senyor alcalde d'Alfarràs convocava (entre llàgrima i llàgrima?) un ple municipal EXTRAORDINARI i URGENT per a l'endemà, divendres 18 de gener. Un ple la documentació del qual van rebre els regidors de l'oposició el mateix divendres a les 12:40 del migdia.

El motiu? "Tràmits urgents". De quants punts es componia? D'un de sol: "la Central Hidroelèctrica d'Alfarràs".

Que quin era l'ordre del dia? Doncs era "Informar favorablement a l'aprovació definitiva de l'avantprojecte Central Hidroelèctrica d'Alfarràs i a l'estudi de viabilitat. Informar favorablement al Plec de Clàusules Administratives i prescripcions tècniques que han de regir el contracte administratiu mix[sic] d'obres per adjudicar mitjançant tràmit obert i urgent els serveis d'enginyeria, execució de l'obra i explotació de la Central Hidroelèctrica d'Alfarràs, i informar favorablement a la licitació."

O sigui: el punt que en el ple de dilluns 14 de gener es va haver de retirar degut als nombrosos punts foscos que presentava i als dubtes raonables que plantejava als regidors de l'oposició pel que fa a la despesa que la Central suposarà per al poble, era un "tràmit urgent" quatre dies després, divendres 18 de gener.


Atès que cap dels dubtes ni els punts foscos que conté no han sigut aclarits, allò que hauria hagut de succeir és que l'avantprojecte no fos aprovat pel Ple fins a aclarir-los tots. I això hauria estat així si no hagués estat per una d'aquelles "casualitats" de la vida: que dos regidors de l'oposició no hi van poder assistir! De manera que l'avantprojecte, amb tots els seus punts foscos inclosos, va ser aprovat per majoria del partit socialista.

Cal recordar un punt rellevant: el benefici que l'Il·lustríssim senyor alcalde d'Alfarràs preveu obtenir d'aquesta Central Hidroelèctrica és de... 5.000 euros anuals! Sí, no hi manca cap zero: cinc mil euros anuals. Bé, un mínim de cinc mil euros fixos anuals, més una quantitat variable en funció de la facturació de l'empresa adjudicatària. I això sense haver aclarit encara qui s'encarregarà del manteniment de la Central, si ho farà l'empresa adjudicatària o si se n'encarregarà l'ajuntament; ni qui haurà de pagar els accessos necessaris per tal de fer les obres. S'admeten apostes...

Ho podríem comparar amb el benefici que rep la població d'Almenar del seu salt d'aigua: 250.000 euros anuals de la distribuïdora, més uns 100.000 euros anuals de la comercialitzadora que han creat. I a Alfarràs 5.000? Potser és que l'aigua d'Alfarràs és d'una qualitat inferior a la d'Almenar? O ho són els seus dirigents?

Com que les consideracions que es podrien fer a aquest "magnífic" avantprojecte ocuparien moltes més línies de les que pot contenir aquest butlletí, acabarem amb una cita d'un savi, Franklin D. Roosevelt: "En política, res no ocorre per casualitat. Cada vegada que sorgeix un esdeveniment inesperat, podem estar segurs que s'havia previst que ocorregués d'aquella precisa manera". La inassistència de dos regidors al Ple Extraordinari i Urgent, cosa que va permetre d'aprovar un avantprojecte que l'oposició havia rebutjat, SEGUR que va ser una casualitat...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada